noistat.jpg
Târg de ovine crescute ecologic, în week-end, la Vurpăr

Crescătorii de ovine au treabă în acest final de săptămână. Unii dintre ei vor veni cu ovine la vâmzare, alții vor merge la Vurpăr să le cumpere. Și asta pentru că aici are loc cea de-a VII-a ediție a Expoziției de ovine crescute ecologic.

Expoziția cu vânzare va avea loc în data de 1 aprile între orele 8- 13. Este organziat de Grupul de Producători din Regiunea Hârtibaciului ,,ECO MIORIŢA’’,Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Sibiu, Primăria Comunei Vurpăr.

În cadrul acestui eveniment se organizează şi o expoziţie cu vânzare de produse tradiţionale şi ecologice de pe Valea Hârtibaciului precum şi un program artistic de cântec, joc şi voie bună.

Ora 800

– Introducerea animalelor în sectorul de licitaţie pe intrarea principală unde vor fi verificate documentele de însoţire şi examinate din punct de vedere sanitar-veterinar de către medicii veterinari;

– Animalele vor fi cântărite, înregistrate cu numărul crotalului, cu un număr de participare (ordine) la licitaţie, imprimat pe o crupă; se va înregistra de asemenea numele şi prenumele proprietarului.

Ora 1000

Trecerea în revistă a animalelor – vizitarea animalelor, evaluarea lor sub aspectul rasei, vârstei şi a altor calităţi

Ora 1100

Deschiderea expoziţiei – Discurs oficialităţi

Ora 1200

Premierea celor mai frumoase animale

SURSA: www.oradesibiu.ro


http://www.turnulsfatului.ro/wp-content/uploads/2018/03/animale-incendiu-sura-mica-1.jpg22 de crescători din țară fac donații pentru sibianul ale cărui animale au murit în incendiu

Călin Naiță, crescătorul care și-a pierdut o sută de animale într-un incendiu izbucnit în weekend la Șura Mică, va fi ajutat de cel puțin 22 de crescători din întreaga țară care s-au oferit să doneze din propriile animale.

După ce incendiul de sâmbătă noaptea de la saivanul din Șura Mică a ajuns în atenția Ministerului Agriculturii, s-a făcut apel la crescători din întreaga țară, pentru ca bărbatul să își recupereze efectivul de animale. Mobilizarea a fost una rapidă iar până astăzi s-au înscris deja 22 de persoane care vor dona un total de 67 de animale. Este vorba despre 60 de oi, un berbec cu certificat de origine și șase miei, dar și furaje. De asemenea, o crescătoare de la Bradu, Hortensia Mununar, și reprezentanții Asociației Eco Miorița s-au oferit să asigure transportul animalelor acolo unde este nevoie, în mod gratuit.

„Ne bucurăm că atât de mulți crescători au răspuns apelului nostru de a-i veni în ajutor crescătorului din Șura Mică. Este un gest frumos și le mulțumim și în numele domnului ministru, care a monitorizat și s-a informat în toată această perioadă despre stadiul în care suntem”, a declarat Ionuț Diaconeasa, consilierul Ministrului Agriculturii, pentru Turnul Sfatului.

La finalul săptămânii, crescătorii se vor întâlni la Vurpăr, în cadrul Expoziţiei de ovine crescute ecologic cu vânzare, acolo unde vor fi adunate și toate animalele care vor fi donate fermierului din Șura Mică.

„Reprezentanţii formelor asociative din judeţul Sibiu dar şi din alte judeţe, şi-au exprimat dorinţa de a veni în sprijinul diminuării pagubei prin transferul de animale din exploataţiile fermierilor dispuşi să ajute. Precizăm că duminică, în localitatea Vurpăr, se intenţionează a se efectua în cadru organizat acordarea ajutorului pentru domnul Călin Naiţă, prin predarea şi transportul animalelor de la fermierii care şi-au exprimat dorinţa de a-i veni în ajutor”, se arată în comunicatul emis de Direcția pentru Agricultură a Județului Sibiu.

SURSA: www.turnulsfatului.ro


O cantitate de lână de peste 1.500 de tone a fost colectată odată cu începerea sezonului de tuns al oilor, în judeţele Sibiu şi Constanţa, în urma programului de sprijin pentru comercializarea lânii, 1.100 tone fiind trimise la export, către Turcia, India, China şi Italia.


“Centrele de colectare a lânii din Sibiu au intrat în campania de preluare-sortare-balotare-valorificare. Din județul Sibiu s-a livrat la export o cantitate de peste 500 tone de lână”, afirmă Ionuț George Diaconeasa, consilier al ministrului Agriculturii.

Potrivit unui comunicat remis de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, măsura de realizare a centrelor de colectare a fost luată în baza Hotărârii de Guvern nr. 500/ 2017 privind acordarea ajutorului de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii, pentru a veni în sprijinul fermierilor crescători de ovine.


“În Programul de susţinere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii şi-au manifestat intenţia de a participa peste 32.000 de beneficiari, cu o cantitate totală estimată de aproximativ 23.000 de tone, aşadar prin centrele existente se poate prelua în totalitate această cantitate”, se menţionează în comunicatul citat de AGERPRES.

Pentru a beneficia de sprijinul de 1 leu/ kg pentru lâna comercializată, cei înscrişi în program trebuie să depună la Direcţia pentru Agricultură documentele justificative de plată, până la data 1 iulie 2018. Documentele justificative de plată sunt factura/fila/filele din carnetul de comercializare, din care să rezulte cantitatea de lână comercializată.

SURSA: www.mesageruldesibiu.ro


Copyright © 2018 Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Sibiu. Toate drepturile rezervate.
Joomla! este software liber, distribuit sub licenţa GNU/GPL License.