„TELEMEA DE SIBIU”  -Indicație Geografică Protejată (IGP)

In perioada imediat urmatoare ne putem mândrii cu produsul tradițional “Telemea de Sibiu”, deoarece s-a încheiat perioada de opoziție naționala, iar conform art.9 din Regulamentul CE 1151/2012 Romania poate oferi protectie naționala produsului cu denumirea "Telemea de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (IGP)"

Telemeaua de Sibiu, va fi produsa si comercializata doar de crescătorii de ovine din Sibiu care fac parte din grupul aplicant.

S-a făcut acest demers având in vedere falsurile ce existau pe piața naționala, mai ales in București. Daca mergeai in oricare piata din tara dar mai ales in pietele din Bucuresti si întrebai comercianții de telemea daca este de Sibiu, toți iți răspundeau afirmativ si părea ca in București sunt mai mulți producători de Telemea de Sibiu decât in Județul Sibiu

Regulamentul (CE)1151/2012, Art.9: Protecție națională tranzitorie. Doar cu titlu provizoriu, statul membru poate acorda protecție unei denumiri, în temeiul prezentului regulament, la nivel național, cu efect de la data depunerii cererii de înregistrare la Comisie.
Protecția națională tranzitorie încetează la data la care se ia o decizie privind înregistrarea, în temeiul prezentului regulament, sau atunci când cererea este retrasă.
Atunci când o denumire nu este înregistrată în temeiul prezentului regulament, consecințele
unei astfel de protecții la nivel național sunt exclusiv responsabilitatea statului membru respectiv.
Măsurile adoptate de statele membre în temeiul primului paragraf nu produc efecte decât pe plan național și nu afectează comerțul în interiorul Uniunii sau comerțul internațional.